Bloggen er støttet av Nordbohus. To av bildene i headeren er tatt av fotograf Nathan W. Lediard.

tirsdag 19. oktober 2010

La oss ta det fra begynnelsen...

 
Hurra! Dette er første innlegg på vår byggeblogg! Her vil vil legge ut bilder fra hele byggeprosessen, fra vi startet å rydde tomta, til vi har flyttet inn og funnet oss til rette.
 
 
 
 
Da vil valgte å flytte hjem til Halsa, var vi fast bestemt på at vi ville bygge oss et hus. Nå måtte vi bare finne ut hvor vi skulle bygge det og hvilket hus vi ville ha... Dette var tanker vi ikke hadde turt å tenke før - nå skulle det virkelig skje! Vi fant raskt ut at det var mest aktuelt for oss å velge en kommunal tomt, rett og slett fordi det var enklest og billigst. I tillegg fant vi to kommunale tomter som vi likte veldig godt, så da gjensto det bare å bli enig: Betna boligfelt eller Halsahagen byggefelt?
Valget falt på tomta i Halsahagen, da den er nærmere butikk, ferje, den har en fantastisk utsikt, ligger i le og den var større enn den andre tomta.
 
 
Mats-Eriks snille pappa, Kåre, tok hovedansvar for å rydde tomta. Heldige oss! Vi andre hjalp til så godt vi kunne innimellom jobb og plikter. Wilma tok mang en "dupp" i tomta i sommer, mens vi andre holdt på med hogst, rydding av kvist, vinsjing av tømmer, kapping og stabling av ved osv. Mats-Erik fikk prøvd seg på traktorkjøring, og Kristin fikk prøvd seg med vinsjen og vedklyveren. Fysisk arbeid er artig, det er god trim og så blir man jo sååå sulten! Vi fant raskt ut at salat og farris var dårlig kost i denne jobben.

 

Tomta vår var i utgangspunktet en skrå tomt. Vi valgte et hus tilpasset en flat tomt... Ergo måtte det omfattende grunnarbeid til. Røter, kvist og masse måtte fjernes, for å komme helt ned til "berggrunnen".
  

 

 
  

 

 

Så var det klart for påfyll av masse, for å lage ei "flat" tomt og for å gjøre grunnen stabil nok til å kunne bygge et hus på. I tillegg slapp vi å sprenge, noe som ville blitt atskillig dyrere. Det ble noen lass for å si det sånn... For øyeblikket bor vi så nær tomta at vi så lastebilene kjøre forbi og tusenlappene likeså. Men som "gravern" sa: "Det er dumt å angre på at vi fyllte på for lite, etter at huset er bygd." 


 

 

 

Selv om det ikke skal bygges garasje nå i første omgang, har vi klargjort plass og lagt opp nødvendige rør for å kunne koble til strøm.

  

Nordbohus skal kun sette opp selve huset for oss. Grunnarbeid er ikke bare graving. Vi måtte leie inn elektriker, rørlegger og et firma til å støpe ringmur og plate/gulv. Oppkobling av byggestrøm og vann må også skje i denne fasen av byggeprosessen. Det å bygge hus er gjerne noe man gjør bare en gang i livet, og vi har ikke mye erfaring og kunnskap om slikt arbeid. For å koordinere alt, måtte vi likevel ta mange telefoner og bestille arbeid - og det var en ganske pussig opplevelse å bestille noe man ikke egentlig vet hva er.. Men - alt ordnet seg, takket være hjelpsomme og samarbeidsvillige innvolverte.

  

Surnadal Bygg AS tok på seg grunnmursarbeid. Før de startet opp, hadde vi et møte på tomta, med "gravern", Surnadal Bygg AS og Nordbohus (Gh-bolig Eide). Her fikk alle parter svar på mange spørsmål og Nordbohus fikk formidla hvordan de ville at grunnarbeidet skulle utføres. Når flere parter er involvert i en  byggeprosess, er det nok en stor fordel å ha slike møter.


 

Som dere ser, har vi fyllt på mye masse. Vi ser for oss en "terassetomt", med flere nivå. I første omgang innebærer det en stor platting på "husplanet", og etterhvert et nivå med platting litt lengre ned.

 

Ting tar tid:
 • Vi begynte å rydde tomta i slutten av mai.
 •  "Gravern" startet opp i juni og var ferdig en gang i august.
 • Surndal Bygg tok over i september.


I sommer og på senhøsten har vi vært utallige ganger i tomta... Dette bildet er fra en "svermertur" en sensommerkveld. Vi ser oss ikke mett på utsikten! Kan nesten ikke vente til neste sommer; da bor vi her!!

4 kommentarer:

 1. Hei!
  Så spennende med egen husblogg! Det blir spennende å komme innom her og se på framgang!!!
  Nexus så flott og utsikten da...alldeles nyyyydelig!!!
  Klem fra Lena

  SvarSlett
 2. Heia Mats,
  Sa Utrolig flott plass, for en utsikt!!!!
  Onsker dere lykke til med prosessen og snart bor dere i dromme huset, sa herlig.
  Klemmer fra Marte (Marte Renee ble jeg jo kaldt pa jobb :) )

  SvarSlett
 3. Ja, dette blir bra!! Artig med en slik "dagbok" ja!! Gleder meg til å komme på besøk neste sommer:-) ...ja og før det, naturligvis;-)
  K

  SvarSlett
 4. Det blir spennende! Gratulerer med den nye blogg!
  Klem fra PiPa

  SvarSlett